Держсанепідслужба визначила чим отруїлося півсотні гостей на весіллі на Тернопільщині

Держсанепідслужба визначила чим отруїлося півсотні гостей на весіллі на Тернопільщині

Держсанепідслужба області нарешті з’ясувала, чим у копичинецькому кафе «Імператор» на початку серпня отравилося понад півсотні людей.

Попередній діагноз медиків підтвердився: збудник інфекції – сальмонела, яку, спеціальна комісія, знайшли у м’ясі. Нагадуємо,з приводу захворювання за медичною допомогою звернулося і було госпіталізовано 53 особи, з них - 14 діти. Розглядалося два діагнози: гастроентероколіт та сальмонельоз.

- Перші термінові повідомлення про випадки захворювання на кишкові інфекції до санепідслужби надійшли 13.08.2013 р., з того ж дня було розпочате епідрозслідування. За результатами лабораторних досліджень встановлено: збудник інфекції – сальмонела (Salmonella enteritidis), лабораторно підтверджено діагноз «сальмонельоз » у 9-ти осіб.

Факторами передачі інфекції послужили інфіковані збудником страви, які готувалися в закладі громадського харчування (з 8-ми взірців страв, складовою більшості яких був м’ясний фарш, виділена сальмонела), - повідомила Головний спеціаліст Головного управління Держсанепідслужби в Тернопільській області Ірина Кулачковська.

За результами епідрозслідування, джерело інфекції - хвора свійська тварина, м’ясо якої (свинина) без супровідних документів, що засвідчують якість та походження, було придбано на продовольчому ринку для приготування святкових страв. За умови наявної інфікованої сировини, під час приготування страв відбулося вторинне їх забруднення. За висновками розслідування, обставини, що сприяли інфікуванню готових страв в закладі громадського харчування: недотримання правил особистої гігієни персоналом, залучення сторонніх осіб до приготування страв та обслуговування застілля, порушення умов товарного сусідства при зберіганні сировини та готових страв, недотримання температурного режиму при зберіганні швидкопсувних продуктів тощо. Держсанепідслужба області нарешті з’ясувала, чим у копичинецькому кафе «Імператор» на початку серпня отравилося понад півсотні людей.

Попередній діагноз медиків підтвердився: збудник інфекції – сальмонела, яку, спеціальна комісія, знайшли у м’ясі. Нагадуємо,з приводу захворювання за медичною допомогою звернулося і було госпіталізовано 53 особи, з них - 14 діти.

Розглядалося два діагнози: гастроентероколіт та сальмонельоз. - Перші термінові повідомлення про випадки захворювання на кишкові інфекції до санепідслужби надійшли 13.08.2013 р., з того ж дня було розпочате епідрозслідування. За результатами лабораторних досліджень встановлено: збудник інфекції – сальмонела (Salmonella enteritidis), лабораторно підтверджено діагноз «сальмонельоз » у 9-ти осіб.

Факторами передачі інфекції послужили інфіковані збудником страви, які готувалися в закладі громадського харчування (з 8-ми взірців страв, складовою більшості яких був м’ясний фарш, виділена сальмонела), - повідомила Головний спеціаліст Головного управління Держсанепідслужби в Тернопільській області Ірина Кулачковська. За результами епідрозслідування, джерело інфекції - хвора свійська тварина, м’ясо якої (свинина) без супровідних документів, що засвідчують якість та походження, було придбано на продовольчому ринку для приготування святкових страв. За умови наявної інфікованої сировини, під час приготування страв відбулося вторинне їх забруднення.

Автор: NTER | Дата публикации: 17.09.13 |

Комментарии

Комментировать

ВКонтакте
FaceBook