На Тернопільському ринку шукають нітрати у овочах та фруктах

На Тернопільському ринку шукають нітрати у овочах та фруктах

Як каже лікар ветеринарної медицини по ветеринарно-санітарній експертизі облдержлабораторії ветсанекспертизи Наталія Остапів, в ранніх дарах природи їх є найбільше. Проте на сьогодні перевищення нітратів фахівці не виявили. У редисці, вирощеній в тепличних умовах, нітрати наразі в межах допустимого – 400-1200 міліграм на кілограм при граничній допустимій концентрації 2400 міліграм. Для ранніх тепличних огірків максимальна допустима доза нітратів – 400 мг/кг, а у тих, що наразі продають на нашому ринку, доза від 50 до 210 міліграм. Все залежить від партії товару.

Можна споживати і ранні помідори, куплені на тернопільському ринку. У них рівень нітратів від 7-10 і до 50 міліграм при нормі 300 мг/кг. Без переживань радять купувати і зелену цибулю. Її уже почали вирощувати місцеві селяни, тому кількість нітратів у цьому овочі також безпечна – 125 при допустимій 600 міліграм на кіло. За словами Наталії Остапів, наразі на Тернопільському ринку продукція в основному вітчизняного виробника, а саме з Львівської та Івано-Франківської областей, редиска з Криму, огірки та помідори з Романового Села, Збаража та Синьківа. Виняток – помідори «Черрі», привезені з Туреччини. Що ж стосується фруктів, то взимку фахівці радять їх споживати в розумній кількості, обов’язково очищати шкірку, а цитрусові до цього ж не завадить обдати окропом. Допустима норма нітратів і в привезеній полуниці.

Не варто їсти ранні овочі та фрукти дітям, вагітним та людям старшого віку. Краще зачекати пору їхнього дозрівання. Найбезпечніші овочі та фрукти – у період сезонності та вирощені на власних ділянках. Наявність нітратів у них залежить від кількості та якості мінеральних добрив, які господарники додають у ґрунт для швидшого росту і збільшення врожайності.

Тернопільський прес-клуб

Автор: NTER | Дата публикации: 15.04.13 |

Комментарии

Комментировать

ВКонтакте
FaceBook