Вчені налякали світ: до 2050 року врожаї критично знизяться, і настане голод

Ефекти поєднання глобального потепління і забруднення повітря можуть призвести до катастрофічного зниження обсягу врожайності до 2050-го року. Це показало наукове дослідження, яке було проведене фахівцями з Університету Гонконгу, Массачусетського технологічного інституту і Університету Колорадо, пише "Російська газета".

Вчені вперше вивчили потециальные наслідки комбінації відразу двох цих загроз. На думку дослідників, світова гуманітарна катастрофа цілком імовірна, якщо людство вже зараз не почне думати про те, як уникнути її.

Мова в дослідженні йде про чотирьох основних культурах, забезпечують зараз більше половини обсягу калорій, споживаних населенням Землі: це рис, пшениця, кукурудза та соя.

За прогнозами експертів, до 2050-го року врожайність цих культур внаслідок глобального потепління знизиться приблизно на 10 відсотків. Причому цей відсоток може виявитися вище, якщо враховувати фактор забруднення повітря. Наприклад, 46 відсотків втрачених посівів соєвих культур, які, як вважалося, були загублені глобальним потеплінням, насправді загинули із-за брудного повітря.

Однак у дослідженні підкреслюється саме поєднання цих двох феноменів, які є кінцевою причиною зниження врожайності.

У дослідженні йдеться також про малоефективності заходів щодо підвищення рівня харчового виробництва і розподілу в менш розвинених країнах. З такими тенденціями рівень голоду в тій же Африці може вирости з 18 до 27 відсотків, прогнозують експерти.

Автор: Евгений Плотский | Дата публикации: 05.08.14 |

Комментарии

Комментировать

ВКонтакте
FaceBook